Recunostinta zilei de azi

Se spune ca nu realizam ce binecuvantati suntem cu ceea ce avem sau felul in care suntem, decat in momentul in care, fie pierdem, fie ni se intampla ceva rau. Poate pentru ca nu puteam compara, sau poate pentru ca nu am fi crezut ca totul este, de fapt, un cadou si nu mi se cuvine de drept...nimic!
Cand eram copil, nu a avut cine sa ma invete metoda incredibila a recunostintei, caci parintii mei se rugau in felul lor si, intotdeauna ieseam la liman cand, fie nu erau suficienti bani, fie ma imbolnaveam, sau altceva de genul. Aveau credinta lor imensa in puterea binelui, in ajutorul semenilor si al proniei ceresti, iar pe noi ne-au crescut cu dorinta de a face bine celor din jur, la modul efectiv, nu doar verbal sau declarativ, la nivel de intentie.

Cu ceva ani in urma, am inceput sa inteleg ce este cu legea rezonantei si cu practica recunostintei, desi, recunosc cinstit ca inca mai am limitarile mele. Mi-au iesit de mult timp fluturii din cap, crezand in mod aberant ca practica yoga, in special Hatha Yoga, este o baghetica magica care iti schimba personalitatea dupa cum iti doresti sau dupa un sablon imaginar, la fel cum am inteles ca pot ajusta ceea ce nu imi place la mine sau consider ca trebuie imbunatatit, folosindu-ma de toate uneltele pe care le stiam: yoga cu meditatie si pranayama venite la pachet, NLP, EFT, lucrul cu mandale.

La unul din seminariile cu Tony Robbins am avut lectia vietii, as zice, data de cel din aceasta poza. L-am intalnit 2 ani la rand (poza fiind facuta in cel de-al doilea an), cand am rupt efectiv randul de securitate de la Unleash the Power Within, ca sa o pot face, spre stupoarea colegelor cu care venisem la seminar, neintelegand ce vreau sa fac in prima faza. Sperasem sa il revad si regretasem ca nu il abordasem cu un an inainte, dar m-am simtit jenata si simteam nu numai compasiune, ci mila de-a dreptul pentru cineva aflat in aceasta situatie.

Ajunsa langa el, i-am impartasit ca il dau mereu exemplu celor cu care fac Yoga Scopului sau la traditionalul eveniment al Solstitiului de iarna pe care il organizez anual, pentru puterea lui de a merge mai departe si de a face ceva bun cu viata lui. A fost momentul de cotitura pentru mine, caci mi-am dat seama cat de mult conteaza sa fii recunoscator pentru lucruri simple: pacea din tara noastra, faptul ca vedem, auzim, avem 2 maini si 2 picioare, folosindu-ne de ele 100%.

Buddha spunea aceste cuvinte intelepte: ''Daca vrei sa iti cunosti viitorul, uita-te in prezent. Iar daca vrei sa afli cum a fost trecutul, uita-te in prezent.'' Si daca e asa, de ce sa nu fiu recunoscatoare pentru ceea ce am, dar sa stiu si incotro ma indrept sau ce vreau sa obtin mai departe?

Impactul benefic al recunostintei zilnice, are efect nu doar la nivel verbalizat, cat cel mai bine trait cu toata emotia de care suntem capabili! Universitatea din California chiar a facut un studiu prin care, 5 minute de recunostinta pe zi, fac sa creasca starea de fericire a persoanei respective cu 25%, in nu mai putin de 30 zile, fata de cei care nu o practica.
In acelasi timp, recunostinta are un efect benefic si la nivel sufletesc, mai ales pentru cei care sunt perfectionisti de fel si care, traiesc mai mereu starea de nemultumire, gasind chitibusuri sau surse de nemultumire din orice.
Si pentru ca tot ne apropiem de 2019 si, cel mai probabil si tu, ca si mine, ne facem liste de propuneri cu CE sa facem ca sa ne fie mai bine, hai sa ne intocmim si o lista de recunostinte zilnice, pe care sa o citim in fiecare dimineata dupa ce ne trezim. Ce zici, te asumi?

Namaste
Dana Țupa
#recunostinta #danatupa #yogascopului

Write a comment