Cele 4 epoci ale umanitatii

Deci....vine Pralaya peste noi, au ba? ­čÖé

Radem, glumim, dar lucrurile sunt serioase atunci cand vine vorba despre spiritualitate si...resorbtia cosmica.

Caci precum tot ce se naste, are o perioada de crestere, maturizare, decadere si apoi, moarte, tot astfel, lumea in care traim va cunoaste mai devreme sau mai tarziu disolutia, sau dupa cum o numesc inteleptii, resorbtia cosmica, apoi, candva, o noua renastere si noi cicluri...

Textele sanscrite, sacre, mentioneaza renasterile succesive, sau cu alte cuvinte, reincarnarile, ca modalitate de evolutie, de la mineral, la om si mai apoi la stadiul de iluminare.

Acelasi principiu al mantuirii, al obtinerii starii de Satori, Samadhi, etc, exista in fiecare traditie spirituala, fie ca se vorbeste sau nu, despre reincarnare.

Cunoscuta ca si Kali Yuga, epoca actuala in care traim, este considerata a fi exact la polul opus al epocii de aur pe care a trait-o umanitatea acum cateva zeci de mii de ani.

Toate valorile trecute sunt in prezent rasturnate sau cu alte cuvinte, valorizate pornind de la material catre spiritual, in timp ce, cu mii de ani in urma, valorile spirituale se aflau pe primul loc, iar cele materiale pe ultimul.

De fapt, ce este Yuga?

Traditia spirituala vedica, mentioneaza sau mai exact, intelege timpul ca fiind un cerc si nicidecum liniar, impartindu-l in 4 etape, exact ca si anotimpurile pe care le cunoastem din viata de zi cu zi, un astfel de ciclu cosmic, durand aproximativ 24.000 ani, conform celor scrise de Sri Yukteswar in cartea sa, ''Stiinta secreta''. Aceste etape au fost numite Yuga, iar intregul ciclu, Mahayuga. Ca durata, aceasta nu a fost impartita in mod egal, ci intr-o ratie 4:3:2:1. Exista inca controverse privind faptul ca ceea ce traim in epoca actuala este Dvapara sau Kali Yuga.

SATYA YUGA

Cea mai lunga dar si cea mai inalt spirituala dintre cele 4 epoci, yuga, Satya reprezinta perfectiunea, spiritualitatea cea mai inalta, fiintele care traiesc aceasta epoca fiind fericite, traind in virtute, iubire, bucurie si pace, sanatate si abundenta nesfarsita.

TRETA YUGA

In aceasta epoca, decaderea umanitatii incepe sa se faca simtita, iar virtutea sa nu mai fie un deziderat primordial.

Primavara vesnica din Satya Yuga, incepe sa capete alte valente, vremea sa fie schimbatoare si cu extreme, incep sa apara lideri care sa domine, razboaie, incep sa apara boli.

DVAPARA YUGA

Este epoca in care oamenii incep sa traiasca nefericirea profunda, valorile stravechi sa nu mai fie puse sau traite la rang de cinste, bolile devin obisnuite pentru toti oamenii, acum nemultumiti de propria lor viata, incepand sa caute placerile trupesti. Intelectul divin inceteaza sa mai existe. Conform Bhagavata Purana, aparitia zeului Krishna pe Pamant, delimiteaza Dvapara Yuga de Kali Yuga

KALI YUGA

Ultima dintre cele patru epoci, cea mai scurta, dar si cea mai furtunoasa, este cunoscuta ca si epoca a ignorantei si intunericului spiritual.

Oamenii traiesc la nivel carnal, de baza, minciuna, avaritia, dominarea, ipocrizia, sexualitatea, devin necontrolabile.

Bolile sunt prezente aproape in fiecare fiinta, manipularea este valorizata, virtutile sunt aproape lipsite de sens in calitatile conducatorilor sau fiintelor obisnuite.

Razboaie, foamete, poluare, lipsa sperantei, suferinta interioara si o viata lipsita de un sens adevarat, spiritual, sunt caracteristici ale acestei perioade.

Indiferent daca traim in Dvapara sau Kali Yuga in aceste momente, exista modalitati pentru a ne face viata mai frumoasa, pentru a gasi un echilibru interior si a cauta sa evoluam spiritual, nu doar prin simplul fapt ca respiram de cand ne nastem si pana plecam...

Textele sacre, mentioneaza practicile spirituale, meditatia, yoga, ca fiind de mare ajutor pentru evolutia personala.

Cu efort, ceea ce este impur, poate deveni pur, caci orice diamant se ascunde in pamant si poate fi pus in valoare prin slefuire.

Ciclurile vietii sunt aceleasi, indiferent de epoca si o privire atenta asupra naturii, ne poate ajuta in aceasta intelegere.

Exsita insa, un dezderat major, cu care de fapt am inceput acest articol: evolutia ascendenta a noastra, ca fiinte umane, inainte de Pralaya sau marea resorbtie cosmica.

Se spune in aceleasi texte sacre, ca orice fiinta umana care atinge nivelul de constiinta dat de Anahata Chakra, este salvata de la aceasta resorbtie cosmica, astfel incat, intr-un nou ciclu cosmic ce va urma, sa nu inceapa cu evolutia de la treapta cea mai de jos.

Acest principiu al evolutiei in viata actuala, exista si este dorit in toate practicile spirituale existente pe aceasta planeta, rezumand totul la reintoarcerea noastra ca scantei divine desprinse din Sursa Infinita.

 Namaste

Dana Țupa

Write a comment