Trairea in momentul prezent

La apel un subiect dezbatut, controversat, analizat si sucit pe toate fetele, experimentat direct de unii-altii, mai putin inteles de majoritatea 🙂
Cum e cu supramentalul si trairea in momentul prezent, pe scurt si fara floricele...

Mintea umana cu ajutorul careia obisnuim sa rationam indiferent de IQ, se numeste in limbaj yogistic minte obisnuita, fara a avea intentia de a minimaliza sau supara pe cineva, intrucat cu totii traim in aceasta minte, majoritatea timpului...

Aud adeseori oameni care ar dori sa experimenteze stari inalte de constiinta, ca vor sa inteleaga mai intai la nivel intelectual, rational cum este cu supramentalul, starile inalte de constiinta si Samadhi. Pur si simplu nu ai cum si vei intelege pe parcursul celor scrise mai jos, de ce.

Traim mereu cu mintea in trecut sau in viitor; analizeaza-ti 5 minute gandurile si vei vedea ca, cel mai probabil, nu vei reusi sa ramai in prezent. Mintea va fugi fie in trecut, fie in viitor, fie va face proiectii, fie va judeca, evalua, etc. Calitatea principala a mintii obisnuite este secventialitatea, lipsa unei unitati.

Atunci cand traiesti in prezent, moment dupa moment, mintea trece dincolo de limite si ajungem sa traim in supramental, unde prezentul are consistenta, este continuu si unde totul capata un alt inteles. Abia de la acest nivel incolo putem vorbi despre ce inseamna stare de constiinta inalta sau stare modificata de constiinta ori supraconstiinta. Abia de la acest nivel putem incepe a intelege cum vine cu spiritualitatea inalta, divinitatea, etc.

De ce am face acest efort? Sau mai pe ''romaneste'' what's in it for me?

Ce cauta omul toata viata cu asiduitate? Cel mai mult si mai mult? Evident, FERICIREA sub diverse forme!

In general, cand e omul convins ca o va trai? Cand va termina facultatea si isi va gasi job intr-o multinationala (probabil), cand va deveni milionar, cand se va casatori, cand va fi sanatos, cand ii vor creste copiii, cand va iesi la pensie, etc.... Deci cand se intampla asta? In VIITOR! Niciodata ACUM, adica in prezent!

Daca nu ne intereseaza supramentalul, macar fericirea noastra sa conteze! Si aici putem introduce acea lista a recunostintei de care vorbim adeseori, acceptarea noastra asa cum suntem si cultivarea calitatilor pe care le dorim, efortul de a trai in prezent deja fericirea, de a construi ceea ce ne dorim sa obtinem, fara a sta cu mainile in sold asteptand sa faca altcineva acel ceva, in locul nostru.

Evident ca nu toata viata e roz; putem adeseori trai esecuri, dureri, dezamagiri, frustrari sau despartiri. Important este sa nu ramanem lipiti ca marca de scrisoare cu respectivele stari, cultivand astfel depresii sau dezechilibre emotionale.

ACUM e momentul vietii noastre. ACUM este singurul moment palpabil!!! Nu putem atinge sau influenta trecutul, ni-l putem doar aminti, nu putem atinge viitorul, caci este imaterial si instabil, schimbator functie de deciziile pe care le luam in prezent sau le-am luat in trecut (nu intram in profunzimi de genul karma, destin, etc).

Singurul pe care il putem atinge, palpa si experimenta este PREZENTUL. Cand sa ne bucuram de el? ACUM, evident!

Si daca tot facem asta si ajungem sa experimentam aceasta stare de prezenta si de prezent continuu, implicit se ajunge la trairi si stari de supramental, de unitate a mintii, echilibrul perfect al celor doua emisfere cerebrale, genialitate, puteri "paranormale", trairea la nivel intuitiv superior, etc.

Cu alte cuvinte beneficiem de promotia 2 in 1 data de trairea in momentul prezent :-))

Sa nu uitam ca, Buddha in intelepciuna sa, a spus: daca vrei sa iti cunosti trecutul, uita-te in prezent, iar daca vrei sa iti afli viitorul, atunci uita-te in prezent.

In alte cuvinte, PREZENTUL este cel mai de pret moment din viata noastra, intrucat este continuu, moment de moment si secunda de secunda, iar ceea ce facem, ACUM, modifica calitatea vietii pe care o traim.

In gratitude!

Namaste

Dana Țupa

Write a comment